Kehittämiskohteita

Lukioyhteisön osallisuus toiminnan kehittämisessä on osa lukiokoulutuksen laatua. Opiskelijoiden  alkukartoituksessa vastaajilta kysyttiin, missä asioissa heidän mielestään oman lukion toimintaa olisi erityisen hyvä kehittää. Tähän kysymykseen vastasi yhteensä 783 opiskelijaa.

Vastauksissa korostuivat erityisesti yhteisöllisyys, yhteishenki, ilmapiiri sekä onnistuneeseen ryhmäyttämiseen panostaminen. Lisäksi tuli hyvinvointiin, opetukseen ja oppimisen tukeen sekä koulutiloihin ja välineisiin liittyviä kehittämisavauksia.

Yhteishengen ja yhteisöllisyyden kehittämiseen liittyviä kehittämiskohteita olivat eri ihmisryhmien, linjojen ja luokka-asteiden välinen ryhmäyttäminen, ilmapiirin parantaminen, yhteisten tapahtumien järjestäminen, oppilaiden tasa-arvoinen kohtelu ja opiskelijoiden vahvempi osallisuus. Lisäksi kehittämistarpeita nähtiin keskinäisen arvostuksen, tuen ja ymmärryksen lisäämisessä, työrauhaan ja hyvään käyttäytymiseen panostamisessa ja epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisessa sekä opiskelijoiden että henkilöstön osalta. Myös avoimuuden lisääminen, parempi tiedonkulku, oppilaskunnanhallituksen toiminnan kehittäminen sekä vanhempainiltojen järjestäminen olivat opiskelijoiden esittämiä kehittämiskohteita.

Hyvinvointiin liittyviä kehittämiskohteita opiskelijoiden vastauksissa esiintyi myös muita yhteisöllisyyden ja yhteishengen parantamisen lisäksi. Kehittämistä tarvitsisivat opiskelijoiden mukaan opiskelijoiden tukeminen fyysisten, henkisten ja emotionaalisten haasteiden kanssa sekä koulumotivaation tukeminen opettajien kannustavampaa, ymmärtäväisempää ja positiivisempaa asennetta vahvistamalla. Lisäksi erilaisia omien erityistarpeiden tai erityislinjan huomioimiseen liittyviä asioita tuli vastauksissa esille. Opiskelijat toivoivat myös, että ulkopuolelta tuleva painostus ja paine tulevaisuuden opinnoista ja työelämästä vähenisi. Opintojaksojen loppuvaiheeseen liittyvän kuormituksen keventämistä ehdotettiin. Myös päihteettömyys tuli esille kehitettävänä asiana.

Tiloihin ja oppimisympäristöön (fyysiseen ja sähköiseen) liittyviä kehittämiskohteita mainittiin myös runsaasti. Opiskelijat toivoivat lisää parkkipaikkoja ja pistorasioita, ilmastoinnin parantamista, parempaa sisäilmaa, pattereita päälle talvella, enemmän tiloja oleskeluun ja opiskeluun, sekä hiljaisia tiloja. Seinien maalaamista, parempia tietokoneita, biljardipöytää toivottiin myös. Opiskelutiloihin kaivattiin yleisesti parannuksia, myös isompaa ruokalaa, nettiyhteyden parantamista ja yleiseen viihtyisyyteen panostamista. Yhteiskoulussa toivottiin lukiolaisille omia tiloja, joihin ei yläkoululaisilla olisi asiaa. Myös parempi kouluruoka sai useamman maininnan.

Opetuksen ja sen tukemisen kehittämistä ehdotettiin myös. Tähän liittyviä kehittämiskohteita olivat muun muassa tukiopetuksen ja teknisen tuen lisääminen, laajempi kurssitarjotin ja mahdollisuus opiskella enemmän kieliä. Koeviikkoja edeltäviä päiviä toivottiin kevyemmiksi läksyjen ja esseiden osalta sekä yleisesti opetuksen laatuun panostaminen.  Paperikirjojen käyttämisen mahdollisuutta toivottiin myös. Lisäksi esitettiin toiveina opettajien nimiä kurssitarjottimiin, kappaleiden läpikäyntiä kokonaisuudessaan koulussa ja toimivampia digimateriaaleja. Palautteenannossa nähtiin myös kehitettävää.

Itä-Suomen lukioverkoston opiskelijakyselyTouko-kesäkuu 20231.8.2023