Leikkipankki

Ohes­sa on käy­tet­tä­väk­si leik­ki­pank­ki, jo­hon on koot­tu pal­jon eri­lai­sia pe­le­jä ja leik­ke­jä sekä nii­den oh­jeis­tuk­set ja tar­vit­ta­vat ma­te­ri­aa­lit. Leik­ke­jä voi hyö­dyn­tää esi­mer­kik­si ryh­mäy­tys­päi­väs­sä!

Nimiketju

Oh­jeet: Leik­ki­jät lai­te­taan aluk­si pii­riin ja lei­kin­ve­tä­jä aloit­taa ker­to­mal­la oman ni­men­sä. Pii­ris­sä seu­raa­va sa­noo edel­li­sen ni­men ja oman ni­men­sä sen jäl­keen. Vii­mei­nen yrit­tää muis­taa jo­kai­sen edel­lä ole­van ni­men. Leik­kiä voi vai­keut­taa esi­mer­kik­si li­sää­mäl­lä ni­men­sä pe­rään oman etu­ni­men en­sim­mäi­seen kir­jai­meen liit­ty­vän ruo­an (Pek­ka, puu­ro).

Nimiviltti

Oh­jeet: Ryh­mä ja­e­taan kah­tia. Ryh­mät me­ne­vät is­tu­maan kes­kel­lä ole­van vil­tin mo­lem­mil­le puo­lil­le. Kum­pi­kin ryh­mä va­lit­see yh­den hen­ki­lön vil­tin vie­reen is­tu­maan. Lei­kin­ve­tä­jät las­ke­vat vil­tin, jol­loin pe­laa­jat yrit­tä­vät sa­noa toi­sen ni­men mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti. Hi­taam­pi pe­laa­ja jou­tuu me­ne­mään vas­tus­ta­jan puo­lel­le.
Tar­vik­keet: Vilt­ti.

Vessapaperi

Oh­jeet: Lai­te­taan pii­ris­sä ves­sa­pa­pe­ri­rul­la kier­toon, jos­ta jo­kai­nen ot­taa niin mon­ta ark­kia kuin ha­lu­aa. Tä­män jäl­keen jo­kai­nen ker­too niin mon­ta asi­aa it­ses­tään kuin hä­nel­lä on ark­ke­ja hal­lus­saan.
Tar­vik­keet: Ves­sa­pa­pe­ri­rul­la.

Laiva on lastattu

Oh­jeet: Leik­ki­jät lai­te­taan pii­riin ja lei­kin­ve­tä­jä ker­too, mil­lä lai­va on las­tat­tu (esi­mer­kik­si omal­la ni­mel­lä, päi­vän fii­lik­sel­lä jne.). Lei­kin­ve­tä­jä ker­too en­sim­mäi­se­nä ja heit­tää esi­mer­kik­si pal­lon jol­le­kin pii­ris­sä ole­val­le, joka jat­kaa sa­mal­la ta­val­la. Leik­ki lop­puu, kun kaik­ki on käy­ty läpi.

Janaleikit

Oh­jeet: Ryh­mä muo­dos­taa jo­non esi­mer­kik­si etu­ni­men alku­kir­jai­men mu­kaan aak­kos­jär­jes­tyk­seen tai syn­ty­mä­päi­vän mu­kaan. Eka kier­ros pu­hu­mal­la, toi­nen kier­ros il­man pu­het­ta. Vaih­to­eh­toi­ses­ti ryh­män voi ja­kaa kah­tia ja muo­dos­taa jo­not kil­pai­le­mal­la tois­ta ryh­mää vas­taan.

Lännen nopein

Oh­jeet: Muo­dos­te­taan pii­ri. Lei­kin aluk­si pii­rin kes­kel­le ote­taan yksi aloit­ta­ja. Tämä osoit­taa sor­mi­pys­syl­lä jota­kuta ja sa­noo ”PAM!”. Osoi­tet­tu yrit­tää kyy­kis­tyä. Hä­nen va­sem­mal­la ja oi­ke­al­la puo­lel­la ole­vat kans­sa­leik­ki­jän­sä yrit­tä­vät am­pua toi­sen­sa. Jos vä­lis­sä ol­lut ei ehdi kyy­kis­tyä, hän jou­tuu pii­rin kes­kel­le. Muu­toin hi­taam­pi am­pu­ja jou­tuu kes­kel­le. Lei­kis­tä voi muut­taa tu­tus­tu­mis­lei­kin si­ten, että tois­ta am­pu­es­sa sa­noo am­mut­ta­van ni­men ää­neen.

Hampaattomat eläimet

Oh­jeet: Men­nään pii­riin. Lei­kin­ve­tä­jä sa­noo pii­ris­sä seu­raa­val­le jon­kin eläi­men. Sa­no­jan tu­lee sa­noa eläin il­man, että hä­nen ham­paan­sa nä­ky­vät. Se kuka sa­noo ja se ke­nel­le sa­no­taan, ei­vät saa nau­raa, muut pii­ris­sä ole­vat saa­vat täy­sin va­paas­ti. Jos nau­rat, kun si­nul­le sa­no­taan tai sinä olet sa­no­ja­na, pu­to­at pe­lis­tä.

Suomalaiset bussipysäkillä

Oh­jeet: Leik­ki­jät sei­so­vat pii­ris­sä kas­vot koh­ti pii­rin kes­kus­taa ja kään­tä­vät kat­seen­sa omiin var­pai­siin­sa. Lei­kin­ve­tä­jän an­ta­es­sa lu­van, nos­taa jo­kai­nen kat­seen­sa ylös ja kat­soo jota­kuta leik­ki­jää sil­miin. Ne, jot­ka kat­so­vat toi­si­aan eli ne, joi­den kat­seet koh­taa­vat, huu­ta­vat ja tip­pu­vat pois pe­lis­tä.

Solmu

Oh­jeet: Va­li­taan yksi tai kak­si aloit­ta­jaa, jot­ka rat­kai­se­vat sol­mun. Rat­kai­si­jat me­ne­vät het­kek­si muu­al­le, ett­ei­vät näe mi­ten sol­mu muo­dos­te­taan. Muut aset­tu­vat pii­riin pi­tä­en toi­sis­taan kä­des­tä kiin­ni. Pii­ri te­kee sol­mun niin ett­ei­vät kä­det ir­toa toi­sis­taan. Kun sol­mu on val­mis, rat­kai­si­jat yrit­tä­vät rat­kais­ta sen.

Kehonosat yhteen

Oh­jeet: Lii­ku­taan ra­ja­tus­sa ti­las­sa mu­sii­kin soi­des­sa. Kun mu­siik­ki lop­puu, lei­kin­oh­jaa­ja sa­noo jon­kin ke­hon­osan ni­men ja luku­mää­rän, esim. “kol­me kät­tä”. Osal­lis­tu­jien tu­lee muo­dos­taa ryh­miä si­ten, että jo­kai­ses­sa ryh­mäs­sä oh­jeen mu­kai­nen mää­rä mai­nit­tu­ja ke­hon­osia kos­ket­taa toi­si­aan. Kun mu­siik­ki jat­kuu, jat­ke­taan liik­ku­mis­ta. Leik­kiä voi vai­keut­taa eri ke­hon­osia li­sää­mäl­lä (esim. “kol­me kät­tä ja yksi jal­ka” tai “kak­si pää­tä, nel­jä kät­tä ja yksi pol­vi”).

Tyynyralli

Oh­jeet: Leik­ki­jät muo­dos­ta­vat pii­rin ja ot­ta­vat jaon kah­teen. Yk­kö­set muo­dos­ta­vat yh­den jouk­ku­een ja kak­ko­set muo­dos­ta­vat toi­sen. Kum­man­kin jouk­ku­een yh­del­le jä­se­nel­le an­ne­taan tyy­ny si­ten, että tyy­nyt si­joit­tu­vat rin­gis­sä vas­ta­pää­tä toi­si­aan. Tyy­ny­jä ale­taan kier­rät­tää rin­gis­sä myö­tä­päi­vään jouk­ku­een jä­se­nel­tä toi­sel­le, kun­nes jom­pi­kum­pi tyy­ny saa toi­sen kiin­ni. Kil­pai­lua voi vai­keut­taa li­sää­mäl­lä suun­nan­vaih­don, jos­sa lei­kin­ve­tä­jä huu­taa “suun­ta vaih­tuu”, jol­loin tyy­nyt läh­te­vät kier­tä­mään toi­seen suun­taan. Tyy­nyn heit­tä­mi­nen ja toi­sen tii­min häi­rit­se­mi­nen on kiel­let­tyä.
Tar­vik­keet: Kak­si tyy­nyä.

Sanomalehtiläpsy

Oh­jeet: Kaik­ki sei­so­vat tai is­tu­vat pii­ris­sä ja yksi ym­py­rän kes­kel­lä sa­no­ma­leh­den kans­sa. Joku ym­py­räs­sä ole­vis­ta huu­taa ni­men ja kes­kel­lä ole­va hen­ki­lö yrit­tää osua tä­hän hen­ki­löön en­nen kuin se, jota yri­te­tään osua, huu­taa jon­kun toi­sen hen­ki­lön ni­men. Tä­män jäl­keen kes­kel­lä ole­va hen­ki­lö yrit­tää saa­da hä­net kiin­ni. Kun kes­kel­lä ole­va hen­ki­lö on saa­nut kiin­ni hen­ki­lön, jon­ka nimi on huu­det­tu, kiin­ni jää­nyt me­nee kes­kel­le.
Tar­vik­keet: Sa­no­ma­leh­ti.

Tuo minulle

Oh­jeet: Ryh­mä ja­e­taan jouk­ku­ei­siin, jot­ka muo­dos­ta­vat jo­non. Pe­lin­ve­tä­jä aloit­taa “tuo mi­nul­le jo­kin esi­ne / asia” (esim. kivi tai käpy). Jo­no­jen en­sim­mäi­set ha­ke­vat ky­sei­sen asi­an ja tuo­vat sen pe­lin­ve­tä­jäl­le, jon­ka jäl­keen me­ne­vät jo­non pe­räl­le ja jono nos­taa kä­det il­maan. Täs­tä pe­lin­ve­tä­jä tie­tää mikä jouk­kue oli en­sim­mäi­se­nä val­mis, jot­ka saa­vat pis­teen. Peli jat­kuu sii­hen asti, kun­nes jo­kai­nen jo­nois­ta on ha­ke­nut ai­na­kin yh­den esi­neen / asi­an.

Kapteeni komentaa

Oh­jeet: Yksi leik­ki­jöis­tä va­li­taan kap­tee­nik­si, joka ko­men­taa mui­ta. Kun hän sa­noo “kap­tee­ni ko­men­taa kä­det ylös!”, on kaik­kien nos­tet­ta­va kä­det ylös. Jos hän sa­noo ”kap­tee­ni ko­men­taa hyp­pi­mään!”, kaik­ki al­ka­vat hyp­piä. Jos kap­tee­ni huu­taa “kyyk­kyyn!”, ne, jot­ka kyy­kis­ty­vät, jou­tu­vat pe­lis­tä pois. Vain ko­men­to­ja, jot­ka al­ka­vat sa­noil­la “kap­tee­ni ko­men­taa”, nou­da­te­taan.

Selkään piirto/rikkinäinen puhelin

Oh­jeet: Ase­tu­taan is­tu­maan jo­noi­hin. Jo­non vii­mei­sel­le näy­te­tään kuva, jon­ka hän piir­tää edel­lä ole­van sel­kään. Kun jo­non en­sim­mäi­nen saa ku­van sel­kään hän piir­tää sen pa­pe­ril­le. Lo­puk­si kat­so­taan min­kä jo­non pa­pe­ril­la on sel­kein kuva alku­pe­räi­ses­tä.
Tar­vik­keet: Pa­pe­ria ja ky­niä.

Sähkötysmurhaaja

Oh­jeet: Muo­dos­te­taan pii­ri ja lei­kin­ve­tä­jä käs­kee osal­lis­tu­jia sul­ke­maan sil­män­sä. Lei­kin­ve­tä­jä kier­tää pii­riä mui­den se­län ta­ka­na ja kos­ket­taa nii­den sel­kää, keis­tä tu­lee mur­haa­jia. Mur­haa­jien mää­rä riip­puu leik­ki­jöi­den mää­räs­tä. Kun lei­kin­ve­tä­jä on kier­tä­nyt pii­rin ja va­lin­nut mur­haa­jan, kaik­ki avaa­vat sil­män­sä ja ot­ta­vat toi­si­aan kä­sis­tä kiin­ni. Pie­nen het­ken ku­lut­tua mur­haa­jat aloit­ta­vat lä­het­tä­mään säh­kö­tys­tä. Mur­haa­ja pu­ris­taa toi­sen kät­tä niin mon­ta ker­taa, kuin­ka mon­ta leik­ki­jää on sii­hen hen­ki­löön, ke­net hän ha­lu­aa mur­ha­ta. Jos esi­mer­kik­si mur­haa­ja ha­lu­aa mur­ha­ta leik­ki­jä A:n, joka on hä­nes­tä kuu­des hen­ki­lö va­sem­mal­le, hän pu­ris­taa va­sem­mal­la ole­van hen­ki­lön kät­tä kuu­si ker­taa. Seu­raa­va leik­ki­jä pu­ris­taa seu­raa­van kät­tä vii­si ker­taa, kun­nes se, ke­net ai­o­taan mur­ha­ta, saa vain yh­den kä­den­pu­ris­tuk­sen. Sil­loin hän pu­to­aa pois. Mur­haa­jia on mah­dol­lis­ta saa­da pe­lis­tä pois niin, että joku il­moit­taa epäi­le­vän­sä, jos hän luu­lee tie­tä­vän­sä yh­den mur­haa­jis­ta. Sil­loin jon­kun muun pi­tää il­moit­taa to­dis­ta­van­sa. To­dis­ta­ja ja epäi­li­jä ei­vät saa olla yh­tey­des­sä kes­ke­nään. Epäi­li­jä ja to­dis­ta­ja osoit­ta­vat yhtä ai­kaa, ketä he epäi­le­vät. Jos kum­mat­kin osoit­ta­vat eri hen­ki­löi­tä, he jat­ka­vat rin­gis­sä. Jos he osoit­ta­vat sa­maa hen­ki­löä, mut­ta epäi­ly on vää­rin, he jou­tu­vat pois pe­lis­tä. Jos he osoit­ta­vat sa­maa hen­ki­löä ja tämä on mur­haa­ja, jou­tuu mur­haa­ja pois pe­lis­tä. Epäi­lyt ja to­dis­tuk­set kan­nat­taa esit­tää no­pe­as­ti, sil­lä mur­haa­jat ovat jat­ku­vas­ti säh­köt­tä­mäs­sä ja rai­vaa­vat no­pe­as­ti uhat pois tiel­tään. Lei­kin­ve­tä­jä vah­vis­taa epäi­lyk­set ja rat­kai­set kiis­tat. Kan­nat­taa aluk­si ot­taa yksi har­joit­te­lu­kier­ros, jot­ta kaik­ki tie­tä­vät lei­kin.

Ponileikki

Oh­jeet: Muo­dos­te­taan pii­ri. Va­li­taan yksi, joka me­nee pii­rin kes­kel­le. Hän kier­tää pii­riä ja py­säh­tyy jon­kun koh­dal­le, jon­ka jäl­keen lau­le­taan yh­des­sä: “tuol­ta he tu­le­vat po­neil­lan­sa, pie­nil­lä iha­nil­la po­neil­lan­sa, tuol­ta he tu­le­vat po­neil­lan­sa ja sit­ten he te­ke­vät näin: vat­sa vat­saa vat­saa vas­ten, kyl­ki kyl­keä kyl­keä vas­ten, pep­pu pep­pua pep­pua vas­ten, ja sit­ten he te­ke­vät näin *läp­säis­tään kä­det yh­teen*”. Seu­raa­val­la kier­rok­sel­la pari läh­tee mu­kaan ja leik­ki jat­kuu niin pit­kään, kun­nes jo­kai­nen on mu­ka­na.

Paperitornit

Oh­jeet: Leik­ki­jät ja­e­taan noin 4–5 hen­gen ryh­miin. Anna jo­kai­sel­le ryh­mäl­le 15 kpl A4-pa­pe­ri­ark­kia ja ker­ro heil­le, että heil­lä on 5 mi­nuut­tia ai­kaa ra­ken­taa mah­dol­li­sim­man kor­kea ra­ken­nel­ma il­man re­pi­mis­tä tai lii­maa­mis­ta. Pa­pe­rei­ta saa ai­no­as­taan tai­tel­la. Ryh­mät al­ka­vat ra­ken­ta­maan, kun olet an­ta­nut ääni­mer­kin. Lo­puk­si kat­so­taan mikä ryh­mä teki kor­keim­man ra­ken­nel­man. Ra­ken­nel­man tu­li­si kes­tää ka­sas­sa vä­hin­tään 10 se­kun­tia ajan lop­pu­mi­sen jäl­keen.
Tar­vik­keet: A4-pa­pe­rei­ta tu­li­si olla yhtä pal­jon, kun on ryh­miä.

Muumi-Jaffa

Oh­jeet: Muo­dos­te­taan pii­ri. Lai­te­taan oma oi­kea käsi oi­ke­al­la ole­van hen­ki­lön va­sem­man kä­den pääl­le. Joku aloit­taa läp­säi­se­mäl­lä va­sem­paan suun­taan. Läp­sy läh­tee kier­tä­mään pii­ris­sä sa­maan ai­kaan kuin lau­lu al­kaa: “Mu-mu-mu-muu­mi ja-ja-ja-Jaf­fa, ne kaik­ki kel­po li-li-limp­pa­rei­ta o-on. Mu-mu-mu-muu­mi ja-ja-ja-Jaf­fa, ne kaik­ki kel­po li-li-limp­pa­rei­ta on, niin on!”. Kun lau­lu py­säh­tyy, se pe­laa­ja tip­puu ke­nen koh­dal­le jää “niin on!”.

Herra virtanen ei osta mitään uutta

Oh­jeet: Lei­kin­ve­tä­jä sa­noo: “her­ra Vir­ta­nen meni kaup­paan. Hän ei os­ta­nut mi­tään uut­ta. Mitä hän osti? Hän osti esi­mer­kik­si pe­ru­noi­ta”. Oh­jaa­jan vie­res­sä ole­va sa­noo vuo­ros­taan: ”her­ra Vir­ta­nen meni kaup­paan ja osti…”. Jo­kai­nen saa vuo­rol­laan ar­vail­la, mitä her­ra Vir­ta­nen osti ja lei­kin­ve­tä­jä ker­too, kel­paa­ko se. Ide­a­na on se, että jo­kai­ses­sa ta­va­ras­sa täy­tyy olla u-kir­jain.

Samanlainen / erilainen

Oh­jeet: Ryh­mä ja­e­taan noin 4-5 hen­gen pien­ryh­miin. Kil­pai­lun ai­ka­na on tar­koi­tus, että ryh­mä saa ke­rät­tyä mah­dol­li­sim­man mon­ta asi­aa, jot­ka ovat heil­le yh­tei­siä. Ne voi­vat olla asi­oi­ta, jois­ta jo­kai­nen pi­tää, ei pidä, te­kee tai ei tee, jo­ta­kin jota kai­kil­la on tai ei ole jne. Kil­pai­lun jäl­keen ku­kin ryh­mä vuo­rol­laan ker­too ryh­män­sä yh­tei­set asi­at. Voit­ta­ja­ryh­mä on se, keil­lä on lis­tat­tu­na eni­ten asi­oi­ta.
Tar­vik­keet: Ky­niä ja pa­pe­ria.

Kaupunkeja etsimässä

Oh­jeet: Ryh­mä ja­e­taan kah­teen jouk­ku­ee­seen. Toi­nen aloit­taa sa­no­mal­la jon­kin kau­pun­gin ni­men, esim. Tur­ku. Toi­sen jouk­ku­een on vas­tat­ta­va sii­hen kau­pun­gin tai ky­län ni­mel­lä, joka al­kaa sil­lä kir­jai­mel­la, mi­hin edel­li­nen päät­tyy. Se jouk­kue voit­taa, joka sa­noo vii­mei­sen kau­pun­gin.

Opis­ke­li­ja­tu­to­rin käsi­kir­ja20238.12.2023