Ohessa on käytettäväksi leikkipankki, johon on koottu paljon erilaisia pelejä ja leikkejä sekä niiden ohjeistukset ja tarvittavat materiaalit. Leikkejä voi hyödyntää esimerkiksi ryhmäytyspäivässä!
Nimiketju
Ohjeet: Leikkijät laitetaan aluksi piiriin ja leikinvetäjä aloittaa kertomalla oman nimensä. Piirissä seuraava sanoo edellisen nimen ja oman nimensä sen jälkeen. Viimeinen yrittää muistaa jokaisen edellä olevan nimen. Leikkiä voi vaikeuttaa esimerkiksi lisäämällä nimensä perään oman etunimen ensimmäiseen kirjaimeen liittyvän ruoan (Pekka, puuro).
Nimiviltti
Ohjeet: Ryhmä jaetaan kahtia. Ryhmät menevät istumaan keskellä olevan viltin molemmille puolille. Kumpikin ryhmä valitsee yhden henkilön viltin viereen istumaan. Leikinvetäjät laskevat viltin, jolloin pelaajat yrittävät sanoa toisen nimen mahdollisimman nopeasti. Hitaampi pelaaja joutuu menemään vastustajan puolelle.
Tarvikkeet: Viltti.
Vessapaperi
Ohjeet: Laitetaan piirissä vessapaperirulla kiertoon, josta jokainen ottaa niin monta arkkia kuin haluaa. Tämän jälkeen jokainen kertoo niin monta asiaa itsestään kuin hänellä on arkkeja hallussaan.
Tarvikkeet: Vessapaperirulla.
Laiva on lastattu
Ohjeet: Leikkijät laitetaan piiriin ja leikinvetäjä kertoo, millä laiva on lastattu (esimerkiksi omalla nimellä, päivän fiiliksellä jne.). Leikinvetäjä kertoo ensimmäisenä ja heittää esimerkiksi pallon jollekin piirissä olevalle, joka jatkaa samalla tavalla. Leikki loppuu, kun kaikki on käyty läpi.
Janaleikit
Ohjeet: Ryhmä muodostaa jonon esimerkiksi etunimen alkukirjaimen mukaan aakkosjärjestykseen tai syntymäpäivän mukaan. Eka kierros puhumalla, toinen kierros ilman puhetta. Vaihtoehtoisesti ryhmän voi jakaa kahtia ja muodostaa jonot kilpailemalla toista ryhmää vastaan.
Lännen nopein
Ohjeet: Muodostetaan piiri. Leikin aluksi piirin keskelle otetaan yksi aloittaja. Tämä osoittaa sormipyssyllä jotakuta ja sanoo ”PAM!”. Osoitettu yrittää kyykistyä. Hänen vasemmalla ja oikealla puolella olevat kanssaleikkijänsä yrittävät ampua toisensa. Jos välissä ollut ei ehdi kyykistyä, hän joutuu piirin keskelle. Muutoin hitaampi ampuja joutuu keskelle. Leikistä voi muuttaa tutustumisleikin siten, että toista ampuessa sanoo ammuttavan nimen ääneen.
Hampaattomat eläimet
Ohjeet: Mennään piiriin. Leikinvetäjä sanoo piirissä seuraavalle jonkin eläimen. Sanojan tulee sanoa eläin ilman, että hänen hampaansa näkyvät. Se kuka sanoo ja se kenelle sanotaan, eivät saa nauraa, muut piirissä olevat saavat täysin vapaasti. Jos naurat, kun sinulle sanotaan tai sinä olet sanojana, putoat pelistä.
Suomalaiset bussipysäkillä
Ohjeet: Leikkijät seisovat piirissä kasvot kohti piirin keskustaa ja kääntävät katseensa omiin varpaisiinsa. Leikinvetäjän antaessa luvan, nostaa jokainen katseensa ylös ja katsoo jotakuta leikkijää silmiin. Ne, jotka katsovat toisiaan eli ne, joiden katseet kohtaavat, huutavat ja tippuvat pois pelistä.
Solmu
Ohjeet: Valitaan yksi tai kaksi aloittajaa, jotka ratkaisevat solmun. Ratkaisijat menevät hetkeksi muualle, etteivät näe miten solmu muodostetaan. Muut asettuvat piiriin pitäen toisistaan kädestä kiinni. Piiri tekee solmun niin etteivät kädet irtoa toisistaan. Kun solmu on valmis, ratkaisijat yrittävät ratkaista sen.
Kehonosat yhteen
Ohjeet: Liikutaan rajatussa tilassa musiikin soidessa. Kun musiikki loppuu, leikinohjaaja sanoo jonkin kehonosan nimen ja lukumäärän, esim. “kolme kättä”. Osallistujien tulee muodostaa ryhmiä siten, että jokaisessa ryhmässä ohjeen mukainen määrä mainittuja kehonosia koskettaa toisiaan. Kun musiikki jatkuu, jatketaan liikkumista. Leikkiä voi vaikeuttaa eri kehonosia lisäämällä (esim. “kolme kättä ja yksi jalka” tai “kaksi päätä, neljä kättä ja yksi polvi”).
Tyynyralli
Ohjeet: Leikkijät muodostavat piirin ja ottavat jaon kahteen. Ykköset muodostavat yhden joukkueen ja kakkoset muodostavat toisen. Kummankin joukkueen yhdelle jäsenelle annetaan tyyny siten, että tyynyt sijoittuvat ringissä vastapäätä toisiaan. Tyynyjä aletaan kierrättää ringissä myötäpäivään joukkueen jäseneltä toiselle, kunnes jompikumpi tyyny saa toisen kiinni. Kilpailua voi vaikeuttaa lisäämällä suunnanvaihdon, jossa leikinvetäjä huutaa “suunta vaihtuu”, jolloin tyynyt lähtevät kiertämään toiseen suuntaan. Tyynyn heittäminen ja toisen tiimin häiritseminen on kiellettyä.
Tarvikkeet: Kaksi tyynyä.
Sanomalehtiläpsy
Ohjeet: Kaikki seisovat tai istuvat piirissä ja yksi ympyrän keskellä sanomalehden kanssa. Joku ympyrässä olevista huutaa nimen ja keskellä oleva henkilö yrittää osua tähän henkilöön ennen kuin se, jota yritetään osua, huutaa jonkun toisen henkilön nimen. Tämän jälkeen keskellä oleva henkilö yrittää saada hänet kiinni. Kun keskellä oleva henkilö on saanut kiinni henkilön, jonka nimi on huudettu, kiinni jäänyt menee keskelle.
Tarvikkeet: Sanomalehti.
Tuo minulle
Ohjeet: Ryhmä jaetaan joukkueisiin, jotka muodostavat jonon. Pelinvetäjä aloittaa “tuo minulle jokin esine / asia” (esim. kivi tai käpy). Jonojen ensimmäiset hakevat kyseisen asian ja tuovat sen pelinvetäjälle, jonka jälkeen menevät jonon perälle ja jono nostaa kädet ilmaan. Tästä pelinvetäjä tietää mikä joukkue oli ensimmäisenä valmis, jotka saavat pisteen. Peli jatkuu siihen asti, kunnes jokainen jonoista on hakenut ainakin yhden esineen / asian.
Kapteeni komentaa
Ohjeet: Yksi leikkijöistä valitaan kapteeniksi, joka komentaa muita. Kun hän sanoo “kapteeni komentaa kädet ylös!”, on kaikkien nostettava kädet ylös. Jos hän sanoo ”kapteeni komentaa hyppimään!”, kaikki alkavat hyppiä. Jos kapteeni huutaa “kyykkyyn!”, ne, jotka kyykistyvät, joutuvat pelistä pois. Vain komentoja, jotka alkavat sanoilla “kapteeni komentaa”, noudatetaan.
Selkään piirto/rikkinäinen puhelin
Ohjeet: Asetutaan istumaan jonoihin. Jonon viimeiselle näytetään kuva, jonka hän piirtää edellä olevan selkään. Kun jonon ensimmäinen saa kuvan selkään hän piirtää sen paperille. Lopuksi katsotaan minkä jonon paperilla on selkein kuva alkuperäisestä.
Tarvikkeet: Paperia ja kyniä.
Sähkötysmurhaaja
Ohjeet: Muodostetaan piiri ja leikinvetäjä käskee osallistujia sulkemaan silmänsä. Leikinvetäjä kiertää piiriä muiden selän takana ja koskettaa niiden selkää, keistä tulee murhaajia. Murhaajien määrä riippuu leikkijöiden määrästä. Kun leikinvetäjä on kiertänyt piirin ja valinnut murhaajan, kaikki avaavat silmänsä ja ottavat toisiaan käsistä kiinni. Pienen hetken kuluttua murhaajat aloittavat lähettämään sähkötystä. Murhaaja puristaa toisen kättä niin monta kertaa, kuinka monta leikkijää on siihen henkilöön, kenet hän haluaa murhata. Jos esimerkiksi murhaaja haluaa murhata leikkijä A:n, joka on hänestä kuudes henkilö vasemmalle, hän puristaa vasemmalla olevan henkilön kättä kuusi kertaa. Seuraava leikkijä puristaa seuraavan kättä viisi kertaa, kunnes se, kenet aiotaan murhata, saa vain yhden kädenpuristuksen. Silloin hän putoaa pois. Murhaajia on mahdollista saada pelistä pois niin, että joku ilmoittaa epäilevänsä, jos hän luulee tietävänsä yhden murhaajista. Silloin jonkun muun pitää ilmoittaa todistavansa. Todistaja ja epäilijä eivät saa olla yhteydessä keskenään. Epäilijä ja todistaja osoittavat yhtä aikaa, ketä he epäilevät. Jos kummatkin osoittavat eri henkilöitä, he jatkavat ringissä. Jos he osoittavat samaa henkilöä, mutta epäily on väärin, he joutuvat pois pelistä. Jos he osoittavat samaa henkilöä ja tämä on murhaaja, joutuu murhaaja pois pelistä. Epäilyt ja todistukset kannattaa esittää nopeasti, sillä murhaajat ovat jatkuvasti sähköttämässä ja raivaavat nopeasti uhat pois tieltään. Leikinvetäjä vahvistaa epäilykset ja ratkaiset kiistat. Kannattaa aluksi ottaa yksi harjoittelukierros, jotta kaikki tietävät leikin.
Ponileikki
Ohjeet: Muodostetaan piiri. Valitaan yksi, joka menee piirin keskelle. Hän kiertää piiriä ja pysähtyy jonkun kohdalle, jonka jälkeen lauletaan yhdessä: “tuolta he tulevat poneillansa, pienillä ihanilla poneillansa, tuolta he tulevat poneillansa ja sitten he tekevät näin: vatsa vatsaa vatsaa vasten, kylki kylkeä kylkeä vasten, peppu peppua peppua vasten, ja sitten he tekevät näin *läpsäistään kädet yhteen*”. Seuraavalla kierroksella pari lähtee mukaan ja leikki jatkuu niin pitkään, kunnes jokainen on mukana.
Paperitornit
Ohjeet: Leikkijät jaetaan noin 4–5 hengen ryhmiin. Anna jokaiselle ryhmälle 15 kpl A4-paperiarkkia ja kerro heille, että heillä on 5 minuuttia aikaa rakentaa mahdollisimman korkea rakennelma ilman repimistä tai liimaamista. Papereita saa ainoastaan taitella. Ryhmät alkavat rakentamaan, kun olet antanut äänimerkin. Lopuksi katsotaan mikä ryhmä teki korkeimman rakennelman. Rakennelman tulisi kestää kasassa vähintään 10 sekuntia ajan loppumisen jälkeen.
Tarvikkeet: A4-papereita tulisi olla yhtä paljon, kun on ryhmiä.
Muumi-Jaffa
Ohjeet: Muodostetaan piiri. Laitetaan oma oikea käsi oikealla olevan henkilön vasemman käden päälle. Joku aloittaa läpsäisemällä vasempaan suuntaan. Läpsy lähtee kiertämään piirissä samaan aikaan kuin laulu alkaa: “Mu-mu-mu-muumi ja-ja-ja-Jaffa, ne kaikki kelpo li-li-limppareita o-on. Mu-mu-mu-muumi ja-ja-ja-Jaffa, ne kaikki kelpo li-li-limppareita on, niin on!”. Kun laulu pysähtyy, se pelaaja tippuu kenen kohdalle jää “niin on!”.
Herra virtanen ei osta mitään uutta
Ohjeet: Leikinvetäjä sanoo: “herra Virtanen meni kauppaan. Hän ei ostanut mitään uutta. Mitä hän osti? Hän osti esimerkiksi perunoita”. Ohjaajan vieressä oleva sanoo vuorostaan: ”herra Virtanen meni kauppaan ja osti…”. Jokainen saa vuorollaan arvailla, mitä herra Virtanen osti ja leikinvetäjä kertoo, kelpaako se. Ideana on se, että jokaisessa tavarassa täytyy olla u-kirjain.
Samanlainen / erilainen
Ohjeet: Ryhmä jaetaan noin 4-5 hengen pienryhmiin. Kilpailun aikana on tarkoitus, että ryhmä saa kerättyä mahdollisimman monta asiaa, jotka ovat heille yhteisiä. Ne voivat olla asioita, joista jokainen pitää, ei pidä, tekee tai ei tee, jotakin jota kaikilla on tai ei ole jne. Kilpailun jälkeen kukin ryhmä vuorollaan kertoo ryhmänsä yhteiset asiat. Voittajaryhmä on se, keillä on listattuna eniten asioita.
Tarvikkeet: Kyniä ja paperia.
Kaupunkeja etsimässä
Ohjeet: Ryhmä jaetaan kahteen joukkueeseen. Toinen aloittaa sanomalla jonkin kaupungin nimen, esim. Turku. Toisen joukkueen on vastattava siihen kaupungin tai kylän nimellä, joka alkaa sillä kirjaimella, mihin edellinen päättyy. Se joukkue voittaa, joka sanoo viimeisen kaupungin.
Opiskelijatutorin käsikirja20238.12.2023